fredag 13 maj 2011

Detta har vi alla varit med och bidragit till!

Hittade detta pressmeddelandet på Hjärt-lungfondens hemsida idag! Jag har klippt ut en del av texten, men för att läsa hela meddelandet så klicka här: Pressmeddelande
-----------------------------------
Nu installeras världsunikt nätverk för barnhjärtvård på 25 sjukhus

Nu påbörjas installationen av det nya barnhjärtnätet Gertrud på 25 orter runt om i landet. Först ut är Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna och Akademiska sjukhuset i Uppsala. Barnhjärtnätet kostar 5,5 miljoner kronor och har finansierats av svenska folkets gåvor till Hjärt-Lungfondens insamling Alla barnhjärtans månad.

Barnhjärtnätet knyter samman 25 barnhjärtmottagningar över hela landet med hjälp av bredband och videokonferensteknik. Det är ett viktigt steg för att ge alla barn med hjärtfel tillgång till samma medicinska kompetens och erfarenhet, oavsett var i Sverige de bor.

Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna och Akademiska sjukhuset i Uppsala är först ut. Där installerades Gertrud den 6 maj. Under maj och juni kommer barnhjärtnätet att installeras på de resterande orterna.

– Det här är en gammal dröm som nu blir verklighet tack vare svenska folkets gåvor till Hjärt-Lungfonden. Vi barnhjärtläkare har länge efterlyst ett nätverk av den här sorten. Gertrud är dessutom världsunikt, det finns ingen motsvarighet i något annat land, säger Bo Lundell, överläkare och specialist i barnkardiologi vid Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna.

Varje år föds cirka 1 000 barn med hjärtfel. En viktig utmaning för forskningen är att kunna identifiera foster med hjärtfel redan under graviditeten, för att kunna sätta in behandling omedelbart vid födseln. Forskarna arbetar också för att hitta bättre behandlingsmetoder.

– Tack vare barnhjärtnätet slipper nu många barn med misstänkt hjärtfel att resa i onödan för att bli undersökta. Landets experter på barnhjärtan finns nu en knapptryckning bort, säger Staffan Josephson, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.

Hjärt-Lungfonden uppmärksammar barn med hjärtfel och samlar in pengar till forskning som kan hjälpa dem till ett bättre liv. Barnhjärtnätet Gertrud kommer att installeras på 25 orter över hela landet under maj och juni, från Luleå i norr till Lund i söder.
Sjukhus på 25 orter över hela landet kopplas samman i barnhjärtnätet Gertrud.
Orterna är Eskilstuna, Falun, Gävle, Göteborg, Halmstad, Huddinge, Jönköping, Kalmar, Karlskrona, Karlstad, Kristianstad, Linköping, Luleå, Lund, Uppsala, Skövde, Solna, Stockholm, Umeå, Sundsvall, Visby, Västerås, Växjö, Örebro och Östersund.
--------------------------------
Återigen passar vi ifrån bloggfamiljen på att tacka alla som sms:ade in och skänkte pengar via Axels hjärta.

/bloggfamiljen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar